Hozzávalók: 8 articsóka,
citromlé, 5 dkg petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, kevés menta, olívaolaj,
só
Elkészítése: Az articsóka kemény,
külső leveleit lefejtjük, a tüskéket levágjuk, a szárát lekaparjuk, és a
tövétől 3-4 cm-nyire levágjuk.
(Ha még maradt valami az
articsókából) citromlével összekevert vízbe tesszük, hogy meg ne feketedjen.)
A megmosott petrezselyemzöldet a
fokhagymával és a mentalevelekkel együtt finomra vágjuk, sóval összekeverjük.
Az articsókák leveleit óvatosan
széjjelnyitjuk, mokkáskanállal vagy kés hegyével a levelek közé töltjük a
fűszerkeveréket, azután a leveleket eredeti helyzetükbe visszanyomkodjuk.
Magas peremű, kerek sütőedénybe
fejjel lefelé, szorosan egymás mellé lerakjuk, megsózzuk, 2 rész víz, 1 rész
olaj keverékével felöntjük, hogy ellepje.
Fedővel lefedjük, mérsékelten
meleg sütőben (200 C-on) 1 órán keresztül pároljuk. A folyadéknak szinte
teljesen el kell párolognia.
Melegen, hidegen egyaránt nagyon
finom.
Sütő helyett tűzhelyen is
párolhatjuk.