Bolognai sonkás gombóc



Hozzávalók: 1 dl tej, 2 tojás, 15 dkg fehér kenyér, 50 dkg túró, 10 dkg zsemlemorzsa, só, egy csomó zöldpetrezselyem, kapor, metélőhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál reszelt hagyma, 20 dkg sonka, 1 doboz paradicsompüré, törött bors, rozmaring, 2 gerezd fokhagyma, majoránna, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 szál zellerzöld.
Elkészítése: A kenyérről levágjuk a héját, a kenyeret tejbe beáztatjuk, majd levét kinyomkodjuk. A kenyeret elmorzsoljuk, és összekeverjük 50 dkg áttört tehéntúróval, 2 tojással, 10 dkg zsemlemorzsával, sóval, egy csokor finomra vágott zöldpetrezselyemmel, apróra vágott friss kaporral és metélőhagymával. Vizes kézzel 8 nagy gombócot formálunk belőle, és sós vízben kb. 15 percig főzzük. Egy kevés olajban megpároljuk a reszelt hagymát, adunk hozzá 20 dkg főtt sonkát, 2 evőkanál paradicsompürét, 4-5 evőkanál vizet. Fűszerezzük rozmaringgal, sóval, törött borssal, 2 gerezd fokhagymával, egy kis majoránnával, egy csomó apróra vágott petrezselyemmel és néhány szál vagdalt zellerzölddel, és 10 percig forraljuk. A kifőtt gombócokat forró tálra tesszük, és leöntjük a mártással.