Hozzávalók (4 személyre): 1 nagy
fej brokkoli, 2 ek. olaj, 1 közepes nagyságú hagyma, 1 fej fokhagyma, 4
paradicsom, 2 kk. szárított bazsalikom, só, törött bors, 10 dkg. juhsajt, 2 ek.
reszelt parmezán v. azt helyettesítő sajt, 1 ek. zsemlemorzsa
Elkészítés: Megmossuk, és
virágjaira bontjuk a brokkolinit, fazékban vizet forralunk, fölé tesszük
szűrőben a brokkolinit, lefödjük, és mintegy 20 percig gőzöljük, hogy
megpuhuljon, de ropogós maradjon. Serpenyőben felhevítjük az olajat, 5 percig
fonnyasztjuk benne a megtisztított, apróra vágott hagymát, a szétnyomkodott
fokhagymát, hozzáadjuk a melegvízbe mártott, meghámozott, darabokra vágott
paradicsomot, a bazsalikomot, és esetleg kevés vizet hozzáöntve összefőzzük
sűrű mártássá.
Sóval, borssal ízesítjük. A
brokkolinit tűzálló edénybe tesszük, ráöntjük a paradicsommártást, tetejére
rakjuk a felszeletelt juhsajtot, megszórjuk reszelt sajttal és a
zsemlemorzsával, Sütőben 20 percig aranysárgára sütjük.