Hozzávalók: 4 articsóka, 70 dkg friss vagy 45 dkg mirelit
zöldborsó, 4 dkg húsos szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 3 ek olívaolaj, néhány
fejessaláta-levél, só, bors, citrom.
Elkészítése: Az articsóka kemény,
külső leveleit lefejtjük, a tüskéket levágjuk, azután négy cikkre vágjuk, a
közepéből a bolyhokat eltávolítjuk, felhasználásig citromlével összekevert
vízbe tesszük, hogy meg ne feketedjen.
Az olajon sárgára pirítjuk a finomra
vágott szalonnát és hagymát. Beletesszük a lecsöpögtetett articsókát, és tovább
pirítjuk, kis idő multán hozzákeverjük a zöldborsót és a metéltre vágott
salátát is.
Megsózzuk, megborsozzuk, egy
merőkanál langyos vízzel felengedjük, és időnként megkavarva puhára pároljuk.