Halas ravioli csőben sütve



A tésztához: 35 dkg liszt, 2 tojás, só, víz
A töltelékhez: 35 dkg főtt halhús, 15 dkg tehéntúró, 4 evőkanál reszelt parmezán sajt, 1 evőkanál finomra vágott zellerzöld, 2 tojás, só, pici citromlé
A sütéshez: 4 paradicsom, 3 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 3 dl tej, só, bors, szerecsendió, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál petrezselyemzöld, 2 dl tejföl
Elkészítése: A főtt, kihűlt halhúst, és a túrót villával összetörjük, sóval, kevés citromlével ízesítjük, majd sajtot, zellerzöldet és egy villával felvert tojást keverünk hozzá.
Lisztből, tojásból, kevés vízzel és sóval egynemű tésztát gyúrunk, vigyázva, hogy ne legyen kemény, és könnyen ki lehessen nyújtani.
A tésztát, lisztezett deszkán kinyújtjuk, a felét megkenjük felvert tojással, és kb. 4 centinként töltelék kupacokat rakunk rájuk. A tészta másik felét ráhajtjuk, és a töltelékek között kézzel összenyomkodjuk.
Derelyevágóval kis négyzetekre vágjuk, majd sózott vízben kifőzzük, és melegen tartjuk. Közben besamel mártást készítünk: vajon világosra pirítjuk a lisztet, felöntjük tejjel, sűrűre főzzük, közben sóval, borssal, bazsalikommal, petrezselyemzölddel fűszerezzük.
Vajjal kikent tűzálló edénybe rakott paradicsomkarikákra rátesszük a tészta felét, meglocsoljuk a besamellel, belerakjuk a tészta másik felét, és ráöntjük a maradék besamelt. A tetejére paradicsomkarikákat teszünk, meglocsoljuk tejföllel, s ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal. Közepesnél valamivel melegebb sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.