A tésztához: 35 dkg liszt, 2 tojás, só, víz
A töltelékhez: 35 dkg főtt
halhús, 15 dkg tehéntúró, 4 evőkanál reszelt parmezán sajt, 1 evőkanál finomra
vágott zellerzöld, 2 tojás, só, pici citromlé
A sütéshez: 4 paradicsom, 3
evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 3 dl tej, só, bors, szerecsendió, 1 teáskanál
bazsalikom, 1 teáskanál petrezselyemzöld, 2 dl tejföl
Elkészítése: A főtt, kihűlt
halhúst, és a túrót villával összetörjük, sóval, kevés citromlével ízesítjük,
majd sajtot, zellerzöldet és egy villával felvert tojást keverünk hozzá.
Lisztből, tojásból, kevés vízzel
és sóval egynemű tésztát gyúrunk, vigyázva, hogy ne legyen kemény, és könnyen
ki lehessen nyújtani.
A tésztát, lisztezett deszkán
kinyújtjuk, a felét megkenjük felvert tojással, és kb. 4 centinként töltelék
kupacokat rakunk rájuk. A tészta másik felét ráhajtjuk, és a töltelékek között
kézzel összenyomkodjuk.
Derelyevágóval kis négyzetekre
vágjuk, majd sózott vízben kifőzzük, és melegen tartjuk. Közben besamel mártást
készítünk: vajon világosra pirítjuk a lisztet, felöntjük tejjel, sűrűre főzzük,
közben sóval, borssal, bazsalikommal, petrezselyemzölddel fűszerezzük.
Vajjal kikent tűzálló edénybe
rakott paradicsomkarikákra rátesszük a tészta felét, meglocsoljuk a besamellel,
belerakjuk a tészta másik felét, és ráöntjük a maradék besamelt. A tetejére
paradicsomkarikákat teszünk, meglocsoljuk tejföllel, s ízlés szerint megszórjuk
reszelt sajttal. Közepesnél valamivel melegebb sütőben kb. 20 perc alatt készre
sütjük.