Hozzávalók: Fél kg pacal, 20 dkg
karotta, 1 fej zeller, 20 dkg póréhagyma, fél fej kelkáposzta, 1 fej hagyma, 50
g császárszalonna, 5 ek olívaolaj, 4 szem paradicsom, 2 dl száraz vörösbor, 8
deci erőleves, 1 tk kömény, rozmaring, bazsalikom, só, 1 luganiga (olasz kolbászféle),
reszelt parmezán
Elkészítése: A pacalt
felcsíkozom, a zöldségféléket pedig felaprítom. A felhevített olajon kiolvasztom
a felkockázott szalonnát, a hagymát és a fokhagymát finomra vágom és a szalonnára
dobom. Hozzáadom a zöldségeket, valamint az előfőzött pacalt. Lassú tűzön
párolom. A paradicsomot kimagozom és hozzáadom. Felöntöm a borral és az
erőlevessel, majd lassú tűzön lefedve mintegy fél óráig párolom. A végén
hozzáadom az apróra vágott zöldfűszereket, valamint a köménymagot. A luganigát
megsütöm, és szeletekre vágom. Tálalás előtt beleteszem a levesbe és megszórom
parmezánnal.