Hozzávalók: 1 kg pacal, 5 dkg
szalonna, 25 dkg fehérbab, 6 dkg vaj, l sárgarépa, 1 csokor vágott
petrezselyem, 1 zeller, 1 fej hagyma, 1 kk sűrített paradicsom, őrölt bors, só,
zsálya, parmezánsajt, 1 húsleveskocka
Elkészítése: A babot előző nap
beáztatom, másnap puhára főzöm és leszűrve félreteszem. A vajon üvegesre
pirítom az apróra vágott hagymát és szalonnát, majd rádobom a megtisztított,
jól megmosott pacalt és zsírjára pirítom. Beleteszem a felkarikázott
sárgarépát, hasábokra vágott zellert, a finomra vágott zsályát. Felöntöm 6 dl
vízzel, beleteszem a leveskockát és a paradicsompürét. Fedő alatt lassú tűzön
puhára párolom. A vége felé beleteszem a babot, még kb. negyed óráig párolom,
utánsózom. Tálalásnál reszelt parmezánt és frissen őrölt borsot szórok rá és
puha kenyeret kínálok mellé.