Hozzávalók: 35 dkg füstölt
szalonna, 30 dkg gépsonka, 50 dkg csirkemáj, 70 dkg darált sertéshús, 10 dkg
gomba, 5 dkg vaj, 4 tojássárga, fél dl konyak, fél dl vörösbor, 4 dl tejszín, 1
ek. liszt, 3 kk. só, 1 kk. őrölt bors, 2 kk. Kakukkfű.
Elkészítése: A szalonnát
felszeleteljük és megszórjuk borssal, kakukkfűvel. Kibélelünk vele egy
hosszúkás formát úgy, hogy a szélén ki is lógjon belőle (ezt majd a végén a
pástétomra hajtjuk). A gépsonkaszeletekkel szintén az előző módon kibéleljük a
formát. A májdarabokat a vajon átsütjük, kakukkfűvel megszórjuk és megpároljuk.
Ha a máj kész, a tűzről lehúzva konyakkal ízesítjük. A darált sertéshúst a
tojássárgákkal összekeverjük, megsózzuk, és a tejszínnel, a máj alatt lévő
zsiradékkal és fél dl borral habosra keverjük. Végül beledolgozzuk a lisztet. A
húsvagdalék negyedét a bélelt formába simítjuk, és a májdarabok felével kirakjuk.
Erre kerül a 2. húsvagdalékréteg. Erre tesszük az egészben hagyott
gombafejeket, és a húsvagdalék harmadik részével betakarjuk. Erre kerül a
maradék sültmáj. Végül az egészet húspéppel bevonjuk.
Ezután a sonkaszeleteket, majd a
szalonnaszeleteket a pástétomra hajtjuk. A formát letakarjuk, és forró sütőbe
gőzfürdőbe állítjuk. Öt percig erős, majd takaréklánggal kb. 1, 5 óráig
gőzöljük. A pástétomot a formában hagyjuk kihűlni, és 2-3 órára jégbe hűtjük.
Tálalás előtt a széleit késsel
meglazítjuk, a pástétomot, hidegtálra borítjuk, és zöldségekkel körberakva
kínáljuk.