Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg
sajttal vagy túróval töltött tortellini, 7 dkg kolozsvári szalonna, 4 kg
csiperkegomba, 20 kg mirelit zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg gouda sajt, 3
dkg parmezán sajt, 2 dl tejszín, 4 dl zöldség-erőleves, 1 teáskanál rétesliszt,
1 csokor bazsalikom, só, bors
Elkészítése: A gombát
megtisztítjuk, megmossuk, és nagyság szerint félbe vagy negyedbe vágjuk. A
megtisztított vöröshagymát és a kolozsvári szalonnát felkockázzuk. A
tortellinit bő, forrásban lévő, sós vízben 12-14 percig főzzük. A szalonna
zsírját serpenyőben kiolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymakockát és a gombát.
Gyakori kevergetés mellett 5 percig pároljuk. Felöntjük a levessel és a
tejszínnel. Hozzáadjuk a zöldborsót, és 5 percig főzzük. A bazsalikomot
megmossuk. Néhány levelet a díszítéshez félreteszünk, a többit csíkokra
metéljük. A bazsalikomot kb. 3 dkg reszelt gouda, illetve 2 dkg reszelt
parmezán sajttal együtt a mártáshoz adjuk. A réteslisztet kevés vízben
elkeverjük, és a mártást besűrítjük. Sóval, borssal ízesítjük. A tortellinit
lecsöpögtetjük, kitálaljuk, és leöntjük a mártással. Megszórjuk a maradék
sajttal és a félretett bazsalikommal. Könnyű (olasz) vörösbor illik hozzá.