Szezámmagos tészta csíkokban pirított csirkehússal



4 l víz, só, 300-400 g száraz, vagy 750 g frissen gyúrt linguini tészta, vagy egyéb keskeny-metélt tészta, 1 evőkanál szezámmag, 2 evőkanál olaj, 250 g csíkokra vágott csirkehús, 1/8 l víz, 4 evőkanál mogyoróvaj, 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál fehérborecet, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál szezámolaj, 1 késhegynyi durván őrölt, cseresznyepaprika, 1 újhagyma
Előkészítés:     18 perc
Főzés:             10 perc
1. A 4 l vizet fazékban felforraljuk, megsózzuk. A tésztát a csomagoláson feltüntetett ideig főzzük, de ne túl puhára.
2. Közben serpenyőben a szezámmagokat mérsékelt tűzön, állandóan rázogatva; aranybarnára pirítjuk. Majd a pirított magokat kis tálba tesszük, és ugyanabban a serpenyőben felhevítjük az olajat. Hozzáadjuk a csirkehúst, 2-3 percig kevergetés közben pirítjuk, amíg át nem sül. Ekkor levesszük a serpenyőt a tűzhelyről.
3. Felforrósítjuk az 1/8 l vizet, majd egy mély tálkában összekeverjük a mogyoróvajjal. Utána gondosan elkeverjük benne a szójaszószt, az ecetet a mézet, a szezámolajat és a darabos cseresznyepaprikát. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és éles késsel ferdén, vékony szeletekre vágjuk.
4. A tésztát jól lecsepegtetjük, tálba tesszük. Ráöntjük a mogyoróvajas szószt, elkeverjük. A húst, levével együtt, a tetejére öntjük, majd megszórjuk a szezámmaggal és az újhagymával.